|
Kikiriki (Arachis hypogaea) je jednogodišnja biljka koja je u ove krajeve doneta iz Južne Amerike. Kikiriki je biljka čiji plodovi se nalaze ispod zemlje. Plodovi su smešteni u čaure koje mogu da budu dužine i do 7 cm, a unutra se nalaze do 4 semenke. Cvetovi su kod kikirikija žute boje sa crvenim nijansama Kao kultivisana biljka, počeo se koristiti u davno doba na teritoriji današnjega Perua. Sada su najpopularnije četiri sorte za intezivan uzgoj i to španski, Ruuner, Virginija i Valencija.
Kikiriki je najpoznatiji kod nas kao semenke koje su pržene u ulju i posoljene. U svetu se dosta koristi i maslac od kikirikija, kao i ulje od kikirikija. Pošto i svetski trendovi polako dolaze kod nas, sve češće se može u trgovinama naći ulje od kikirikija. Pa da ga malo bolje predstavimo i vidimo šta je razlog tolike popularnosti i da se objasni malo bolje kako to da ga mogu koristiti osobe koje su inače alergične na kikiriki. Te kako ulje od kikirikija utiče na njihovo zdravlje.
Kada su u pitanju alergiske reakcije, stvar je takva da ulje od kikirikija sadrži samo biljne masnoće, ali ne i proteine. A proteini su glavni alergeni koji izazivaju probleme kod ljudi koji su osetljivi. Tačnije ispitivanja su vršena 1997 godine na uzorku od 60 osoba koje su bile alergične na kikiriki. Tom prilikom rafinisano ulje od ikirikija nije izazvalo ni u jednome slučaju alergiske reakcije. Međutim nerafinisano (sirovo) ulje je kod šest osoba izazvalo manje smetnje. Zbog ovoga slučaja ulje od kikirikija podleže obavezi da na etiketama koje se nalaze na njemu ima oznaku da je potencijalni alergen.
Ovo ulje ima visoku temperaturu sagorevanja i zbog toga se koristi za prženje pmfrita ili piletine u fritezama. U svetu se najviše koristi u Aziji i zato se često može videti u receptima koji dolaze sa tog prostora. U Kini i Indiji koje su inače najveći svetski proizvođači kikirikija, čak preko 80 % proizvodnje se prerađuje u ulje. Ulje od kikirikija je bledo žute boje i slabo izražene arome, što ga činiveoma popularnim. Ako se tome doda da osnovu njegovih masnoća ne čine masnoće koje loše utiču na ljudski organizam onda je jasno da je to veoma poželjna namernica za korišćenje. Može da se čuva u orginalnoj anbalaži do godinu dana, a ako se otvori onda od 4 do 6 meseci je rok da se potroši. Mada se kao novost pojavilo i ulje za koje se u najavama i reklamama kaže da može da stoji do dve godine neotvoreno.
Ulje od kikirikija se koristi i u kozmetici za izradu sapuna i kao ulje za masažu. Ovo je takođe noviji trend pa se tek spominje i tek bi se trebalo više čuti za njega. |